Data publikacji w serwisie:

Wytwarzanie ciepła przez chrząszcze żerujące na zwłokach

W artykule opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Zoology (https://rdcu.be/cTJ0n) przez Szymona Matuszewskiego oraz Annę Mądrą-Bielewicz opisano sposób w jaki chrząszcze nekrofagiczne z gatunku Necrodes littoralis (Silphidae), potocznie nazywane padlińcami pospolitymi, wytwarzają ciepło na zwłokach. Zarówno dorosłe chrząszcze, jak i larwy tworzą w miejscu żerowania mazistą powłokę, w której w trakcie rozkładu zwłok wytwarzane jest ciepło. Powłoka utworzona przez dorosłe chrząszcze poprawia warunki termiczne w miejscu żerowania larw.

Niektóre chrząszcze nekrofagiczne z rodziny omarlicowatych tworzą w miejscu żerowania mazistą powłokę poprzez pokrywanie pokarmu (zwłok/mięsa) wydzielinami analnymi i oralnymi. W badaniu testowaliśmy hipotezę, że powłoka stworzona przez chrząszcze z gatunku Necrodes littoralis L. (Silphidae) wytwarza ciepło, które zwiększa dostosowanie chrząszczy. Przy użyciu technik termowizyjnych wykazaliśmy, że ciepło wytwarzane w powłoce stworzonej przez chrząszcze na mięsie jest większe niż na mięsie rozkładającym się bez udziału owadów. Larwy chrząszczy regularnie ogrzewały się w obrębie powłoki. Ponadto, porównując temperaturę powłoki oraz dostosowanie larw żerujących na mięsie wstępnie przygotowanym przez dorosłe chrząszcze i takim na którym ich nie było, dowiedliśmy, że stworzenie powłoki przez dorosłe chrząszcze ma pozytywne efekty termalne, które ujawniają się w środowisku żerowania larw. W tym zakresie zaobserwowaliśmy wzrost produkcji ciepła oraz skrócenie czasu rozwoju larw i spadek ich śmiertelności, po tym jak dorosłe chrząszcze pokryły mięso powłoką w fazie przed-larwalnej.